Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren.

De Overzeese Sociale zekerheid (OSZ) is een onderdeel van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Maar wat hebben deze organisatie gemeen en waarin verschillen ze van elkaar?

Bij welk team hoort u?

RSZ
VS
OSZ
  • Werken in België
  • Verplicht stelsel
  • Vaste bijdragen
  • Werken buiten Europa *
  • Vrijwillig stelsel
  • Variabele bijdragen
* Europese Economische Ruimte, Zwitserland en het VK

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid werd eind 1944 opgericht om het hoofd te bieden aan de vele sociale problemen naar aanleiding van WOII. Op 28 december 1944 werd een besluitwet ingesteld die alle werknemers in België een ruime en verplichte sociale zekerheid aanbood. Die bestond toen uit verzekeringen voor pensioen, werkloosheidsuitkeringen, kinderbijslag en uitkeringen bij ziekte en invaliditeit. Vandaag is de RSZ nog steeds de overkoepelende instelling voor de Belgische sociale zekerheid. Ze int zowel de werknemers- als de werkgeversbijdragen en stort die door naar de betalingsinstellingen, bijvoorbeeld FPD, RIZIV en FEDRIS.

De Overzeese Sociale Zekerheid is een directie binnen de RSZ die zich specifiek richt op Europese expats die buiten de Europese Economische Ruimte, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werken. Aansluiten is niet verplicht, maar zorgt ervoor dat iedere Belgische onderdaan zijn vertrouwde sociale zekerheid kan meenemen naar het buitenland.

De RSZ en de OSZ garanderen dus beide de Belgische sociale zekerheid, hebben dezelfde wortels, maar een andere doelgroep, werkwijze en aanbod.

Wilt u uw reiservaringen delen?

Bent u expat of kent u iemand met een inspirerende buitenlandervaring? Aarzel dan niet om ons te contacteren op overseas-expat@onssrszlss.fgov.be. En wie weet, inspireert u met uw verhaal toekomstige expats.

naar boven